Detk.hu

Büszkeségeink

Millenniumi Emlékpark
Millenniumi Emlékpark
Dávid Ibolya avatta fel a Millenniumi Emlékparkot. Detken 2001. ápr. 28-án. A Mátra rengetegéből idehozott szikla – rajta az ércbe öntött történelmi, ill. a megcsonkított Magyarország kontúrjaiva l-, s a ki-, de el nem szakított nemzetiségeket szimbolizáló öt kopjafa mind-mind az ezeréves magyarságot jelképezi – mondta az emlékmű avató beszédében Dávid Ibolya.
Vendégház
Vendégház

Elkészült a Detk szélén található vendégház. Az épület impozáns megjelenése tetszetős, mint azt a mellékelt felvételek mutatják. A vendégház nagyszerűen szolgálja majd a falusi turizmust, hiszen településünk is beleesik a burútba. A 22 férőhelyes vendégház kiváló szálláslehetőséget biztosít majd az idelátogatóknak, de ezen kívűl kulturális és egyéb eseményeknek is otthont adhat. Egyszerűen, szépen berendezett szobák várják vendégeinket.

Régészeti Múzeum Detken
Régészeti Múzeum Detken
2005. Szept. 3-án az 55. Bányásznapon ünnepélyes keretek közt adták át az állandó régészeti kiállítást. Az átadáson részt vett többek között Dr. Dávid Ibolya, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének alelnöke, Pelle Sándor, Detk község polgármestere, Markus Kosma, a Mátrai Erőmű Rt. Igazgatóságának elnökhelyettese és Dr. Petercsák Tivadar a Heves Megyei Múzeum Szervezet igazgatója.
Étterem, konyha
Étterem, konyha

Detk Község Önkormányzata megvásárolta a Termelő Szövetkezet konyháját és egykori éttermét. A jellegzetes épületet mutatja be felvételünk, amelyről az is kiderült, igencsak felújításra szorul kívül-belül. A tervek szerint a jövőben a település konyhája lesz itt és a felnőtt- ill. gyerekétkeztetést fogja ellátni. Ezen kívül a falusi turizmust is kiszolgálja majd a korszerűsített étterem és Detk hivatalos vendégeit lehet majd itt vendégül látni. Az épület teljes rekonstrukciója elkezdődött. A felújítási tervek megfelelnek az Európai Uniós előírásoknak. A munkálatok 2006-ban fejeződnek be.

A XXI. század plébániája épül Detken.
A XXI. század plébániája épül Detken.

A XXI. sz. igényeinek megfelelő egyházi épület fog létesülni településünkön, amelyre személyesen is áldását adta Dr. Seregély István egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke. Egy korszerű papi szállást, több fíliát is tartalmazó, faluképbe illő új épületet emelnek a régi plébánia helyére. Várhatóan két év múlva készül el. A Szent György plébánia hosszú évtizedekre meghatározza Detk és a környező települések lakosságának hitéletét, lelkipásztorok, hitoktatók kapnak benne helyet. A csaknem ötvenmillió forintos beruházást az egyházmegye, a falu, a hívek, valamit a Mátrai Erőmű Rt. adományaiból finanszírozzuk.

Sportcsarnok
Sportcsarnok

1998 augusztus 20-án adták áta mintegy 80 millió forintos beruházásból felépült oktatási, művelődési és sportlétesítményt. A csarnok mellé egy 25 méteres úszómedence építése is szerepel a tervek között.

Gaspar Géza – keramikus
Gáspár Géza - keramikus

1965-ben május 18-án született Margittán – Partiumban. Majd Magyarországon Bod Éva műhelyében tanult, ott sajátította el a kerámiaformázás alapvető technikai fogásait. Jelenleg Detken él, ahol saját műhelyében alkot.
Gaspar Géza szobrász
tel.+36-70/4152735
email cím:gkeram@freemail.hu
web: www.gaspargeza.eu

Tarnóca Néptánc Csoport
Tarnóca Néptánc Csoport
A tánccsoport folyamatosan fellép testvértelepüléseink rendezvényein, nagy sikerrel, valamint minden detki rendezvényen és ünnepségen is képviseltetik magukat.
1222. sz. Tarródy István Cserkészcsapat
1222. sz. Tarródy István Cserkészcsapat

Csapatunk 1993-ban alakult 15 fővel, néhai Miskolczi László csapatparancsnok és Ercsényi Károly a kerecsendi csapat parancsnoka vezetésével. Az első cserkészavatást követően parancsnokváltás történt, azóta Nagy István Lászlóné a csapatparancsnok. Fenntartó testületünk a Polgármesteri Hivatal, elnöke Pelle Sándor polgármester úr.

Jelenleg 26 főből áll csapatunk.

Szabadidő Park
A helyi Termelő Szövetkezettől megvásárolt 1-es tanya, ahol egy kis „Robinson Klub” szerű birodalmat szeretnénk kialakítani, sport- és lovascentrummal, automata tekepályával, szállodával, apartmanokkal.
Kattintson a képre a nagyobb változat megtekintéséhez
Látnivalók